Verzorging van bloemen en planten

Als u een mooi boeket heeft ontvangen of bloemen laten bezorgen of gewoon lekker voor uzelf heeft gekocht wilt u daar uiteraard zolang mogelijk plezier van hebben. Wij geven u hiervoor graag een paar handige verzorgingstips.

Laat bloemen niet te lang droog liggen.

Zet bloemen bij thuiskomst (of na ontvangst) zo snel mogelijk in het water. Als u niet direct tijd heeft om de bloemen in de vaas te zetten, voldoet een emmertje met een laagje water daarin ook prima totdat u het boeket kunt verzorgen.

bloemen in een vaasGebruik altijd een schone goed passende vaas voor uw boeket

Een vaas die uit de vaatwasmachine komt of afgewassen is met chloor is prima. Glazen vazen zijn het eenvoudigst schoon te houden. Gebruik geen metaalachtige vaas want hierin raakt het water sneller vervuild. Vervuild water verkort de levensduur van uw bloemen. Vazen van keramiek en kristal zijn geschikt maar ze moeten wel goed geglazuurd zijn (ook om lekken te voorkomen).

Vul de vaas met lauw kraanwater en voeg indien nodig het zakje met bloemenvoeding toe.

Als bloemenvoeding gewenst is voegen wij altijd een zakje toe bij de boeketten die wij moeten bezorgen. Ook als u een boeket of bos bloemen in onze winkel koopt voegen wij indien nodig een zakje bloemenvoeding toe. Wilt u het vaaswater extra helder houden gebruik dan Chrysal Clear (verkrijgbaar bij ons in de winkel) dit is vloeibare bloemenvoeding die zorgt voor voldoende voedingsstoffen en helder water. Als u in onze webwinkel een boeket bestelt om te laten bezorgen, voegen wij ook een zakje vloeibare voeding toe.

Verwijder blad wat in het water komt te staan.

Dit gaat namelijk rotten en daardoor vervuilt het water in de vaas veel sneller. Zitten er rozen in uw boeket dan kunt u de doorns gewoon laten zitten.

Snij de stelen schuin af.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een scherp aardappelschilmesje dat u alleen voor de bloemen gebruikt. Ook kunt u bij ons in de winkel of in onze webwinkel (als extra product) een handige bloemensnijder kopen. Met deze gebruiksvriendelijke bloemensnijder snijdt u in een handomdraai een stukje van uw bloemen af zelfs als ze in een boeket geschikt zijn. U hoeft hiervoor uw boeket niet uit elkaar te halen, zodat u tijd bespaart én uw boeket mooi geschikt in de vaas kunt zetten.

Het is heel belangrijk een stukje van de steel te snijden voordat u uw bloemen in de vaas zet. De steelwond begint zich namelijk meteen te sluiten zodra de bloemen zijn afgesneden of geknipt en ze niet direct het water ingaan. De wateropname wordt hierdoor geblokkeerd. Als de bloemen meer dan dertig minuten droog hebben gelegen snij dan minimaal 3 cm van de stelen af.

Snijden is beter dan knippen.

Met knippen knijpt u als het ware de haarvaatjes van de stelen dicht. Deze nemen hierdoor minder goed water op waardoor de bloemen slap kunnen gaan hangen. Als u toch een snoeischaar gebruikt zorg dan dat deze scherp is. Beschadigde snijvlakken door bot gereedschap zorgen voor bacteriegroei en daardoor een kortere levensduur.

Schik uw boeket in de vaas en zorg hierbij dat de bloemen voldoende ruimte hebben in de vaas.

Meng een oud en een nieuw boeket bij voorkeur niet met elkaar. Dit verkort de levensduur. Wilt u toch uw ‘oude’ boeket opfleuren met verse bloemen? Spoel dan de stelen goed af onder stromend water, voordat u ze met de nieuwe bloemen mengt. Snij zowel van de ‘oude’ als de nieuwe bloemen een stukje van de stelen en maak de vaas goed schoon voordat u die weer vult met vers water.

Zoek een geschikte plaats voor uw boeket.

Zet de bloemen niet in de volle zon of op de tocht. De bloemen verdampen dan meer water dan ze opnemen en kunnen daardoor slap gaan hangen. Ook een plaatsje vlakbij een warmtebron is niet ideaal. Hierdoor verouderen de bloemen ook sneller. Fruit kunt u het best uit de buurt van uw bloemen bewaren (bijvoorbeeld in een andere kamer of in de koelkast). Rijpend fruit (vooral de appel) scheidt namelijk ethyleen gas af wat de levensduur van de bloemen verkort.

Vul de vaas op tijd bij.

De eerste dagen gebruiken bloemen veel water. Houd het waterpeil in de vaas dus goed in de gaten. Dit gaat het makkelijkst in een glazen vaas. Staan uw bloemen toch ineens droog? Snij dan ook een stukje van de stelen af voordat u de vaas opnieuw vult. Minimaal 3 tot 7 cm. Als het water vervuild is, ververs dan het water en spoel eventueel de stelen af.

Verwijder uitgebloeide bloemen.

Als u na een aantal dagen ziet dat sommige bloemen uitgebloeid zijn verwijder deze dan. De andere bloemen komen dan makkelijker open en krijgen meer ruimte om te bloeien.

Garantie

Wij kopen en verkopen uitsluitend verse bloemen van goede kwaliteit. Omdat het hier om een versproduct gaat kan er wel eens iets misgaan. Heeft u de bloemen goed verzorgd en bent u niet tevreden over de kwaliteit. Kom dan even langs met de bloemen of neem contact met ons op. Mocht er iets zijn misgegaan krijgt u uiteraard nieuwe bloemen van ons.