Duurzaam Bloemist, Green Florist

Wij gaan voor duurzaam!

Afgelopen week hebben wij de audit gehad voor verlenging van ons certificaat duurzaam bedrijfsvoeren. Wij hebben net als in 2020 een heel mooi resultaat behaald en daarmee ook weer het certificaat duurzame bedrijfsvoering. Hiermee mogen wij ons de komende drie jaar wederom Green Florist noemen. Hier zijn wij uiteraard enorm trots op. Wij werken er hard voor en dit certificaat is een mooie beloning die wij ook trots naar buiten uitdragen.

Omdat wij nog wel eens de vraag krijgen wat wij allemaal aan duurzaamheid (moeten) doen, leg ik het in deze blog eens uitgebreid uit wat wij de afgelopen jaren allemaal al gedaan hebben en waar wij nog steeds mee bezig zijn.

Wij zijn in 2017 al begonnen om ons bedrijf flink te verduurzamen. In dat jaar hebben wij onze winkel niet alleen verbouwd maar ook meteen geïnvesteerd in een klimaatcontrolesysteem waardoor wij direct van het gas af konden. Om warmte verlies in de winter te voorkomen en onnodig koelen in de zomer hebben wij ook meteen electrische schuifdeuren aangeschaft. Ook hebben wij toen alle verlichting zowel in de winkel als in de werkruimtes gelijk laten vervangen door LED verlichting.

Bij onze verhuizing naar de overkant in hetzelfde winkelcentrum (naar het pand naast de Jumbo) hebben wij ook direct aangeven alles mee te willen verhuizen om verspilling en onnodige kosten te voorkomen. Alleen de oude koelcel was al op leeftijd en die kon niet meer meeverhuisd worden. Die hebben we toen wel laten vervangen door een veel energiezuinigere variant.

Certificaat Duurzaam BloemistEdwin kocht op de veiling al in op de klok via een kopen op afstand verbinding. waardoor hij voor het kopen zelf niet meer fysiek naar de veiling hoefde, alleen nog om de bloemen op te halen.

Wij hebben in 2020 besloten om onze grote bedrijfsbus op te ruimen en gebruik te maken van een transportbedrijf dat gespecialiseerd is in bloemenvervoer vanaf de veiling. Onze op de veiling zelf ingekochte bloemen en rechtstreeks bij kwekers worden sindsdien nu netjes bij ons voor de deur afgeleverd. We hebben hierbij een dubbel voordeel: we belasten het milieu minder omdat in deze grote vrachtwagens ook de bloemen en planten vervoerd worden van andere bloemisten die dezelfde keuze als wij hebben gemaakt én Edwin kan veel meer tijd in de winkel besteden omdat hij de bloemen niet zelf meer op hoeft te halen.

2020 is ook het jaar dat wij ons eerste certificaat duurzame bedrijfsvoering hebben behaald.

 

Zoals inmiddels de meeste huishoudens in Nederland scheiden wij ook al jarenlang ons afval en zorgt het bedrijf die onze grote afvalcontainer ophaalt ervoor dat dit ook op verantwoorde wijze wordt verwerkt.

Ons verpakkingsmateriaal kopen wij ook in volgens de duurzame norm van Green Florist. Het papier wat wij gebruiken is chloorarm en de plasticsoorten die wij nog gebruiken (met producten die in het water staan en/of water krijgen) is het voor ons op dit moment nog niet mogelijk om helemaal zonder plastic te werken. Daarom zorgen wij er voor dat de soorten die wij inkopen gemaakt zijn van een goed afbreekbare soort.

Uiteraard draait het bij een duurzame bedrijfsvoering ook voor een groot deel om de inkoop. Wij hebben als doelstelling om zoveel mogelijk bloemen en planten in Nederland in te kopen bij duurzaam gecertificeerde kwekers. Wij merken aan klanten in de winkel dat dat ook enorm gewaardeerd wordt en door meer vraag zijn er ook steeds meer kwekers die overschakelen op een duurzame manier van telen/bedrijfsvoering.

Zo werken we samen aan een fleurige en duurzamere toekomst.

Zin in nog meer tips of inspiratie ?

Kijk ook eens op onze socials wij zetten regelmatig iets leuks op Facebook 

En ook kun je ons vinden op Instagram