10 Tips om nog langer plezier te hebben van jouw bloemen.
Je hebt een prachtige bos bloemen gekregen óf lekker zelf gekocht en daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Uiteraard willen wij jou daar graag bij helpen. In deze Blog vind je onze tips
Koop een bos of boeket bloemen van goede kwaliteit.
Bij voorkeur duurzaam geteeld en van een goede bloemist ( Liefst bij ons)
In de regel is dit een bos of boeket waarvan een groot deel van de bloemen net open gaan.
Verse bloemen blijven langer mooi dat is logisch.
Daarom krijgen wij 3 x per week verse bloemen binnen. Die kopen wij zelf in op de bloemenveilingen in Aalsmeer en Naaldwijk en een deel van ons assortiment komt zelfs rechtstreeks van de kweker bij ons binnen. Allemaal vers in het juiste rijpheidsstadium en zo duurzaam mogelijk geteeld. We hebben niet voor niets ons certificaat Green Florist
Zorg voor een schone goed passende vaas
Een goed passende schone vaas zorgt voor een goede start van jouw nieuwe boeket bloemen. In een vaas die goed past komen jouw bloemen niet alleen veel mooier uit. Bloemen vinden het ook fijn om genoeg ruimte te hebben zodat ze ook mooi open kunnen komen. Prop het boeket dus niet in de vaas. Met een schone vaas voorkom je ook dat er meteen bacteriën van de vorige bos bij je bloemen komen. En daardoor zal het water langer schoon blijven. En schoon water zorgt er weer voor dat je bloemen langer staan. Spoel de vaas dus niet alleen om maar was deze grondig na elk gebruik. Bij voorkeur met een biologisch schoonmaakmiddel. Ons advies: Gebruik bij voorkeur een glazen vaas. Je ziet eerder of het water bijgevuld of ververst moet worden. Ook hechten bacteriën minder goed in een glazen vaas. Gebruik géén vaas van metaal of ijzer. Vazen van onbehandeld metaal of ijzer kunnen oxideren en zorgen voor een te hoge zuurgraad van het water. Wil je toch de koperen kan van oma gebruiken? Plaats er dan een glazen vaas in
Snij de steel schuin af.
Het is zeker fabeltje. Je verwijdert hierdoor verdroogde uiteinden en stimuleert de wateropname.
Schuin afsnijden met een scherp mes vlak voordat ze het water in gaan heeft altijd de voorkeur. In de winkel al aan laten snijden heeft geen zin omdat onderweg naar huis de stelen weer kunnen uitdrogen. En hierdoor zullen de bloemen minder water opnemen.
Wil je toch liever knippen? Doe dit dan alsjeblieft niet met een huishoudschaar of de snoeischaar uit de tuin waar alles buiten mee gesnoeid wordt. Maar maak gebruik van een scherpe en schone (i.v.m. bacteriën) snoeischaar die je alleen voor dit doel gebruikt. Een botte snoeischaar of nog erger een gewone schaar zorgen er eerder voor dat de stengel splijt of dichtgedrukt wordt. Hierdoor kan de bloem juist moeilijker drinken. Probeer zelf maar eens door een rietje wat je (half)dichtknijpt je glas leeg te drinken. Gevolg…Het water kan niet meer helemaal bovenin komen en je bloem gaat hangen.
Advies:
-Gebruik een scherp (aardappel)schilmesje of een bloemensnijder (bij ons in de winkel te koop)en snij de steel schuin af. (Als je heel precies te werk wilt gaan liefst in een hoek van ongeveer 45 graden
Hiermee open je de vaten in de steel maximaal zodat water en voeding makkelijk kunnen worden opgezogen.
-Snij om de 3 tot 4 dagen een stukje van de steel af. De bloemen kunnen hierdoor beter blijven drinken en zullen daardoor langer staan.
Zet je bloemen snel in het water.
Wanneer je met verse bloemen thuiskomt laat ze dan niet te lang droog liggen totdat je ze kunt verzorgen. Als wij jouw boeket bezorgen wordt hij in het water vervoerd zodat hij lekker fris bij jou afgeleverd wordt. En in de cadeau tas met water kunnen ze ook blijven staan tot je ze in de vaas gaat zetten.
Ga je de bloemen weggeven maar niet meteen. Zet ze dan zolang in een laagje koud water in bijvoorbeeld een emmertje totdat je vertrekt. Ook als dat een dag later is,
is dit geen probleem zet ze wel op een zo koel mogelijke plaats.
Heb je echt een lange rit voor de boeg dan is het ook raadzaam om ze in een emmertje met een laagje water(of een luxe kadotas)met water mee te nemen. Gewoon achter de autostoel zetten en met een tas of kussentje ernaast om omvallen te voorkomen is dit goed te doen(mits de achterbank al helemaal bezet is)
Ze kunnen zo gedurende de rit drinken en ook als het warm is komen ze dan fris aan.
Let wel op dat bloemen niet lang in een geparkeerde auto in de zon of kou blijven staan. De temperatuur stijgt of daalt snel als de motor uit staat en hoge temperaturen of een temperatuur onder nul hebben een negatief effect op de houdbaarheid van de bloemen.
Advies: Hebben je bloemen toch wat langer droog gelegen snijd dan een ruimer stuk van de stengel. (Bij veel bloemen zie je als je er genoeg hebt afgesneden dat het wit is aan de binnenkant van de steel). Zo kan de bloem zich snel weer vol drinken.
Gebruik lauw water (meestal dan)
De meeste bloemen nemen lauw water (of water op kamertemperatuur) het snelst op. Ook bloemenvoeding lost hierin het beste op. Zorg er dus voor dat het water niet te koud of te warm is.
Bloemen met een houtachtige steel zoals rozen, hortensia’s, seringen en andere heesters houden van warm water. Een uitzondering hierop zijn zonnebloemen, die houden ook van warm water, maar hebben een groene i.p.v. een houtachtige steel.
Vul de vaas voor 1/3 met water. Het voordeel van een niet te volle vaas is dat het water minder snel vervuild doordat je regelmatig water bij moet vullen. Vergeet niet om het waterpeil in de gaten te houden, zeker bij warm weer. Heb hierbij ook extra aandacht voor zonnebloemen dat zijn grote drinkers. Tulpen zet je het beste in een klein laagje koud water anders groeien ze te hard en gaan ze doorhangen zodra ze een bepaalde lengte hebben bereikt
Geef je bloemen snijbloemenvoeding
Bloemenvoeding is in de basis een mix van suikers en bacteriedodende stofjes in precies de goede verhoudingen. Wij voegen zelf bij de bloemen die dat nodig hebben al een zakje van een goede bloemenvoeding toe. Het maakt echt verschil. Ze houden het water langer schoon én voeden de bloemen.
Advies: Let goed op wat er op het zakje staat. Het ene zakje is namelijk voor 0,5 liter water en het andere voor 1 liter. En de dosering is wel belangrijk. Wij adviseren om het zakje wat bij de bloemen zit in een gieter of flesje met de juiste hoeveelheid lauw water op te lossen. Zo kun je je vaas hieruit (bij)vullen met precies de goede dosis voeding. Bij ons zijn ook flesjes goede bloemenvoeding te koop.
Krijg je je bloemen in een vaas geleverd dan hebben wij ze al schuin aangesneden en de voeding toegevoegd.
Let op de blaadjes
Blad hoort boven water! Verwijder dus al het blad dat onder water komt te staan. Blad zal onder water sneller rotten en de bacteriën die aan de bladeren kleven zullen hierdoor sneller vermeerderen waardoor ook het water sneller vies wordt en de bloemen minder lang mooi blijven
Zoek een goed plekje uit
Net als wijzelf hebben bloemen gewoon een beetje liefde en aandacht nodig om te kunnen bloeien. Die heb je met het in het water zetten al kunnen geven. Als je nu ook nog een mooi plaatsje voor ze uitzoekt dan zal de liefde zeker wederzijds zijn.
Kies een plaatsje waar je van jouw fleurige bos kan genieten. Let er daarbij op dat bloemen een hekel hebben aan tocht én volle zon (zeker rozen en gerbera’s kunnen hier slecht tegen) Zorg dus dat je bloemen uit de tocht, en liefst een beetje koel staan (niet boven de radiator op de vensterbank of naast de open haard!) Zet je bloemen trouwens ook niet in de buurt van je fruitmand: Fruit produceert gassen die bloemen versneld laten afrijpen!
Ververs het water
Als je bloemenvoeding hebt gebruikt én de andere voorgaande tips hebt opgevolgd zullen je bloemen er vast al heel mooi bijstaan.
Als je net als een pro er echt alles aan wilt doen om het vaasleven van jouw bloemen te verlengen. Haal dan na vier dagen even ál het water uit je vaas, maak de vaas schoon (liefst met een biologisch middel),snij de bloemen opnieuw af en zet alles weer op schoon water
Verwijder uitgebloeide bloemen
Veel bloemen zijn vertakt of hebben meerdere knoppen aan een steel. Anderen bloeien weer van onder naar boven. Een ding hebben ze vaak wel gemeen.
De bloemen bloeien meestal niet tegelijk. Knip of pluk de uitgebloeide bloemen eruit dan kan alle energie naar de dichte(re ) bloemknoppen gaan. Zeker in een gemengd boeket zal de ene bloem langer mee gaan dan de andere. Als je de uitgebloeide bloemen uit de vaas haalt ziet je boeket er niet alleen frisser uit ook voor de waterkwaliteit is dit beter.
Allemaal verse bloemen in één vaas is voor de houdbaarheid het beste maar wil je je oude bos bloemen toch opfleuren met verse bloemen vergeet dan niet om de vaas goed schoon te maken. Spoel ook de stelen goed af zodat de nieuwe bos niet meteen in water met veel bacteriën komt te staan
Zin in nog meer tips of inspiratie ?
Kijk ook eens op onze socials wij zetten regelmatig iets leuks op Facebook
En ook kun je ons vinden op Instagram
.